Fotografia mea
Călător experimentat, cetățean planetar greu încercat

vineri, 25 martie 2011

Suedia, bombardierul păcii

De când a fost lansată operațiunea de demolare a Libiei, Suedia se leagănă de pe un picior pe altul, se trage cochet de codițe, își răsucește timid poala rochiței și tot repetă că, deși e cât se poate de neutră, mai neutră decât atât nici nu se poate, dacă lumea îi va cere, modest, dar entuziast și dedicat, nu va ezita să participe la coaliția anti-nenea-ăla-rău-Gaddafi-care-nu-vrea-să-le-mai-dea-petrol-decât-chinezilor-și-indienilor. Occidentalilor nu.
Situația este atât de gravă - a se citi spectrul foametei este atât de mare - încât Danemarca și Norvegia n-au mai stat pe gânduri și-au și purces la război. Oh, da, pașnicele și civilizatele țări nordice! Suedia are însă o problemă. Biiig problem! E neutră. Sigur, atât Suedia, cât și lumea întreagă, plus toate lumile nevăzute, ca să fac o aluzie grațioasă și la viziunile lui Emanuel Swedenborg, au dificultăți mari, aproape insurmontabile, în a mai crede în această neutralitate. Și asta, dacă au crezut vreodată. Mai precis, nici măcar Suedia nu mai pare convinsă  de propria ei neutralitate. A se revedea și alte materiale postate pe acest blog despre prosperitatea suedeză bazată pe exportul de armament. Așa că, în ultimele zile, Suedia, și direct și indirect, aproape că s-a rugat să fie luată la război. Babette pleacă la război. Era, odată, un film celebru. Ei, tocmai asta e: pleacă Babette la război sau nu? Deși toți oficialii suedezi repetă papagalicește că statutul țării lor este unul de neutralitate, în același timp, oferă imediata ei implicare militară. Și, desigur, umanitară. Ține de brandul de țară. Bine că nu oferă și o participare ecologică. Iată o idee! Să facem războaie ecologice! Pentru toate aceste deziderate, militare, umanitare și ecologice, Suedia oferă 8 bombardiere ultraperformante. Producție proprie. Ele, cică, sunt exclusiv defensive. Dar cât să stea și ele așa, defensive?! Li se acrește. Puțină mișcare nu strică. Nordicii sunt oameni activi. Când nu umblă creanga, pe toate drumurile, cu bețele alea lor - nordic walking îi zice acestui sport - umblă cu bombardierele pe cer. Pe cerul altora, firește. Că doar n-o să și-l strice pe-al lor. Pur și simplu, nu face să tulburi aurora boreală. Na, am făcut ce-am făcut și, tot la HAARP, am ajuns. Prin urmare, în fiecare zi, autoritățile suedeze curăță bombardierele, le dezmiardă, le lustruiesc și le oferă. Cu insistență. Deși, tot zilnic, Suedia își amintește că e neutră și pacifistă. Drept dovadă, armele de proveniență suedeză pe care deja, reiese din informațiile oficiale, răsculații din Libia le au asupra lor. Poporul suedez, întrebat sau neîntrebat, este declarat din start de partea intervenției militare. Desigur, din evidente rațiuni pașnice.
Neutra Suedie nu e membră NATO că d-aia e neutră. E conștientă de acest aspect. Responsabilă, amintește asta în orice împrejurare. Dar, din 1994 încoace, participă la operațiuni de menținere a păcii prin război. Cum ar fi, de pildă, în Afganistan. Ce s-ar mai putea comenta? Cred că nici paserile călătoare nu cred că bombardierele alea care ar putea pleca spre Libia au vreo legătură cu pacea, prosperitatea ori cu democrația. Până și ele, paserile călătoare, înțeleg că e vorba despre petrol și despre apărarea intereselor unor țări extrem de bine antrenate în această direcție. Aici, în mod categoric, facem parte dintre popoarele care avem de învățat de la ele. Total. Complet. Ar trebui să avem manuale încă de la grădiniță. Altfel, riscăm să ne fure copiii ăștia pașnici și neutri ai planetei toate bomboanele. Cu bombardierele. Chiar dacă sunt clar bomboanele noastre.
În ultima clipă, aflu că Suedia participă și la operațiunea de înghețare a unor fonduri libiene de peste un miliard de euro. După cum ziceam, nordicii sunt oameni activi. Ei, dar când vine înghețul financiar chiar de la Polul Nord, pentru locuitorii fierbintelui deșert e chiar periculos. Printre altele, fondurile libiene se pare că au susținut operațiuni de cercetare desfășurate în cadrul prestigioasei Universități Uppsala. Oare ce fel de cercetări universitare suedeze susțineau fondurile libiene? Chiar și lumile nevăzute se miră și se întreabă, că tot l-am pomenit pe Emanuel Swedenborg. Apropo, acesta e înmormântat la Uppsala. Nu știu cum sunt lumile nevăzute, dar asta văzută e extrem de amuzantă. Dacă stai în buncăr.