Fotografia mea
Călător experimentat, cetățean planetar greu încercat

luni, 14 martie 2011

Cutremurător de interesant!

Teoria conspirației pare să fie alimentată instantaneu și de opinia renumitului Nouriel Roubini, specialistul în apocalipse economice. Conform Bloomberg.com, și distinsului economist i se pare că recentul cutremur din Japonia, cu toate sinistrele și tragicele sale implicații și consecințe, a venit în momentul economic cel mai rău pentru țara lovită. Oricum, la multiplele probleme economice pe care le traversa și le traversează Japonia, cu o datorie externă, după opinia FMI exprimată recent, nesustenabilă pe termen lung, se adaugă haosul prezent al Bursei din Tokio și al burselor din Asia, precum și dezechilibrarea dramatică a yenului. Ce mai putem spune despre imensele pagube?! Ce mai putem spune despre durerea oamenilor?! Ce mai putem spune despre faptul că mari riscuri nucleare sunt acum în plină derulare și numai Dumnezeu știe până la ce se va ajunge de fapt?!
Din punctul meu de vedere, această opinie, păstrând proporțiile, îmi confirmă, într-o oarecare măsură, întrebările și mirările din materialul ”Cutremurul din Tokio, doar primul?”. Mai ales că, după tragedie, există tot felul de consecințe dintre cele mai diferite: de exemplu, euro s-a întărit, ”ajutatele” Irlanda, Grecia și Spania par să se simtă din ce în ce mai bine, mai ales bursier,  economia americană aparent este sub șoc, în schimb China mai primește un impuls pozitiv, iar prețul petrolului, urcat de revoltele arabe, a scăzut brusc. În plus, ar fi momentul ca Japonia, cel mai mare creditor extern net din lume, să-și pună la bătaie rezervele valutare, depășite doar de cele ale Chinei, pentru propria reconstrucție, nu?! Oricum, pentru ca să nu se piardă dispoziția apocaliptică și pentru ca totul să pară spontan și cosmic, deja, nenorocirea din Japonia este prezentată ca rezultat al activității Superlunii ( ?! ), care, de fapt, ar trebui să ne ”bântuie” pe 19 martie. Și, să nu uităm totuși că, până atunci, mai e și data de 15 martie, adică data de mâine. Pitica roșie, sateliții, explozia gravitațională, remember?...
Între timp, oameni cu firi mai bănuitoare și mai întrebătoare - pe sistemul poate trebuie, poate nu trebuie, dar, în general, sigur nu strică - se pare că au sesizat și pozat, pe cerul Japoniei, în preajma momentului cutremurului, nori rezultați ca urmare a activității HAARP. Circulă pe net. Dacă așa arată prezentul, cum va arăta oare viitorul, mai mult sau mai puțin îndepărtat? Treptat-treptat, se pare că ajungem la teoria lui Umberto Eco, exprimată în ”Pendulul lui Foucault”. Acum peste 20 de ani, părea strict literară. În acest moment, pare strict științifică. Pe scurt, teoria respectivă poate fi formulată astfel: cine stăpânește harta curenților telurici, stăpânește lumea, și, dacă are chef, poate cere orice, oricui, oricând, practicând un șantaj total și malefic, la scară terestră. Adică, aproximând formularea lui Umberto Eco, dacă nu-mi dai exact ce vreau, când vreau, cum vreau, îți distrug, la propriu, jumătate din teritoriu, îți frâng peninsulele, îți scufund insulele etc. Uau!