Fotografia mea
Călător experimentat, cetățean planetar greu încercat

marți, 15 februarie 2011

Un cuvințel de taină și despre Frăția Musulmană

V-am prevenit că amintirile mă năpădesc, e și efectul vârstei, m-am luat cu sporovăiala și cu șuguiala și-am uitat de Frăția Musulmană. Și, credeți-mă, nu poate fi uitată. Și, în mod evident, nici nu vrea. Nu intenționez să spun multe, dar nici nu pot să nu spun nimic. În plus, și ăsta e un subiect la modă. Deci, nu poate fi ocolit.
N-o să plictisesc, acum, lumea cu definiții de dicționar. S-a înțeles, pesemne, că există o astfel de organizație și că, în prezent, ea aspiră să preia puterea în Egipt. Nu insist, nu detaliez, nu polemizez. E treaba lor, a egiptenilor. Vreau să spun însă doar vreo două vorbulițe despre Frăția Musulmană. Mai precis, cum altfel, despre Frăția Musulmană de acum  21 de ani. Frăția Musulmană / Frații Musulmani, pe vremea aceea, se adăposteau în Sudan. De acolo, intrau pîș-pîș în Egipt și dădeau câte o lovitură de marcă. Inconfundabilă. Pe când mă aflam acolo, tocmai intraseră pîș-pîș și ieșiseră tot așa cu scopul de a încerca uciderea, prin otrăvire, a unui ministru egiptean. Nu, nu e nici din Regii blestemați, nici din Agatha Christie. E din Frăția Musulmană. Ne întorceam - eram mai mulți - din Luxor-Karnak-Moarte-pe-Nil-Valea-Regilor-Blestemul-lui-Tutankamon-Răzbunarea-Mumiei și ajunsesem iar în Cairo. Mai precis, în gară. Acolo, o tevatură asurzitoare. Nu avea nici o legătură cu efectul de  piramidă. Dar nici una. Flăcăi, de dimensiunile statuilor de la Abu Simbel, bine înarmați, triau om cu om toată gloata care intra și care ieșea din gară. Îi căutau pe ceilalți flăcăi simpatici, pe, desigur, Frații Musulmani. Aceștia din urmă aveau o particularitate: purtau barbă. Dacă erai brunet și cu barbă, ori te rădeai tu, ori te rădeau ei, militarii. Adică, fără excepție și fără echivoc, trebuia să te pregătești, din partea militarilor egipteni, de-o permanentă controlare a pașaportului, de priviri deloc prietenoase, ba chiar dimpotrivă, precum și,  fapt extrem de stânjenitor, de-o constantă observare cruntă. Grupul nostru de atunci includea și-un brunet bărbos. Astfel, am putut să constatăm fără dubiu că aceasta era atitudinea. Și nu era de șagă. Trecea brunetul nostru bărbos pe stradă pe lângă un oarecare militar de la vreun oarecare punct de control, ăluia i se și încrâncena privirea, se învinețea, scrâșnea și, demonstrativ, își strângea sub braț, cât mai zgomotos și cât mai fioros, mitraliera.
Dar, tot atunci, am remarcat și că o parte din poporul egiptean îi iubea pe Frații Musulmani. Ei înșiși se considerau amicii poporului, protectorii lui. Probabil, oamenii îi știau însă și de frică. Măcar nițeluș. Deh, ca între frați... Cum funcționa relația Frații Musulmani - popor egiptean? Să vă dau două exemple, izvorâte din realitatea trăită. De pildă, se urca brunetul nostru bărbos într-un vaporaș. Avea o treabă. Echipajul, crezând că are de-a face cu un Frate Musulman, se oferea, imediat, să-l ducă gratis, dacă voia, pe Nil, chiar și până la casa lui conspirativă din Sudan. Avea nevoie brunetul nostru bărbos de un taxi, nici nu era nevoie să mai negocieze, prețul era, garantat, cel mai mic, iar viteza, cea mai rapidă. Dacă n-ați fost în Cairo, acest detaliu nu vă impresionează pentru că nu-l înțelegeți. Poți să nu te miști în trafic ore în șir. Asta, acum 21 de ani. La populația și la mașinile din prezent, probabil că nu te miști zile în șir. În fine, pe scurt, să fii un brunet bărbos era chiar o aventură la Cairo. Probabil că mai e și acum. Cu atât mai mult, acum.
Vă dați seama că, în acest moment, cele 3 ”entități” evocate și invocate sunt față în față? În confruntare totală și directă. Vă dați seama ce ménage-à-trois s-a creat? Frăția Musulmană / Frații Musulmani, serviciile secrete și armata, și, nu în ultimul rând, poporul! Mai e vreo mirare în faptul că nu știe nimeni, precis, unde e Mubarak? Eu cred că și Suezul ar vrea să se pitească pe undeva, întrucât el este unul dintre argumentele decisive ale luptei pentru putere ce se desfășoară atât în Egipt, cât și în afara lui. Da', săracu' Suez, n-are unde și cum!
V-am povestit cum îi căutau militarii pe Frații Musulmani în gara din Cairo acum 21 de ani. Gândiți-vă cum îi caută acum!...