Fotografia mea
Călător experimentat, cetățean planetar greu încercat

vineri, 31 august 2012

Adorarea șmecherului de aur

S-a încheiat experimentuciul? Aparent, da. Că nu e clar. Și cum? Toată lumea tace. Sau, se tupilează. Fostul suspendat, cu tot cu flacăra violetă și cu tricoul bleu ciel, a părăsit garajul și-a reintrat tiptil în Palatul Cotropeni. Fostul interimar a plecat glonț spre ceva ce amintește atât de Clanul Sicilienilor, cât și de Vedi Napoli e poi muori. Aoleo! Mai bine, rămânem totuși la Clanul Sicilienilor. Sau, mai bine, la Vedi Napoli e poi... Greu de zis. E cam totuna. M-am hotărât: Vedi Napoli e basta! Desigur, cu tot cu pasta și cu nevasta!
Fostul și actualul CopyPaste, în schimb, s-a prezentat la Congresul Internaționalei Socialiste de la Cape Town! În cazul lui, poate că ar fi trebuit să se numească Copy Town. Congresul Internaționalei Socialiste de la Cape Town! Uau! Lenin însuși ar fi mândru. Ion Iliescu își retrăieștea tinerețea și-și împlinește bătrânețea. Cape Town! După ce obiectivele europene au fost atât de glorios atinse, next level era musai să fie de anvergură mondială. Sinergici sau nu, oarecum, ne retrăim toți tinerețea: înainte de 1989, în mod oficial, Africa de Sud și România erau considerate țări de rang egal. Probabil, încercăm să refacem armonia și decalajul înainte să cumpere chinezii chiar tot continentul african. Ziua nu e departe.
După cum s-a aflat, Victor Ponta s-a dus în Africa de Sud pentru a participa la Congresul Internaționalei Socialiste înainte de începerea lui. A terminat exact cand toți ceilalți începeau. Mai tare ca Lenin! Deși, n-a participat, că n-a participat, a fost ales totuși vicepreședinte. Mai tare și ca Mona Sahlin, reprezentanta Suediei, care a vrut postul de secretar general, post deținut de 23 de ani de către chilianul Luis Ayala, și n-a reușit. Deși, au participat amândoi. Din câte înțeleg, Victor Ponta are și doctorat, și masterat, prin neparticipare. Are, iată, și funcții tot așa. Pare un mod de viață. Gandhi era o autoritate a noncombat-ului, Victor Ponta este una a neparticipării. Dar nu chiar întotdeauna. Face și excepții. Cum e nunta din acest weekend, la care va fi naș. Va participa și nu va năși pe oricine. Este vorba despre fiul adoptiv al fostului lider al lumii interlope din Vâlcea. Vivat! Dă-o-ncolo de Internațională Socialistă! Oricum, prin natura funcției de vice trebuie să se prezinte la lucrări, la fiecare șase luni. Dacă aș fi în locul celorlalți 31 de vicepreședinți, din realism, n-aș conta prea mult totuși pe o frecventare prea riguroasă a clubului, din partea domnului Victor Ponta.
Dar, că veni vorba, în Africa de Sud, până la urmă, ce-a făcut premierul? E o țară care are importanța ei, are și afaceri în derulare în România, în ultima vreme, pare că s-a retrezit, și pașnic, dar și violent. Oricum, lasă impresia că se dezmorțește tot mai mult și că reintră în cărți. Deci, ar fi extrem de interesant de aflat ce-a făcut Victor Ponta prin Cape Town. Africa de Sud înseamnă Africa de Sud, înseamnă și Africa, dar înseamnă și Marea Britanie. La Londra, văd că Victor Ponta încalcă principiul neparticipării și semnează condica în ritm vioi. Dar Africa de Sud mai înseamnă și Olanda. Hopa! Olanda! Îmbățoșările Olandei, rățoielile ei, antischengenita ei, geertwildersita ei și toate celelalte, nu mai insist, am tot scris, au oare legătură cu eventuala pretenție de a înhăța portul Constanța? Voiam neapărat să pun întrebarea și profit de orice moment. Chiar dacă, abuzez. Așa circulă vorba prin sat. Că asta ar fi marea supărare a Olandei: prin intrarea României în Schengen, portul Constanța ar deveni un rival serios, chiar prea serios, pentru Rotterdam. Tot așa se zvârcoleau unii și când România construia Canalul Dunăre-Marea Neagră. Să nu deranjeze Canalul Rin-Main, printre altele. Și tot vorba aia care umblă prin sat insinuează și că Victor Ponta, dacă rămâne premier, ar trebui să fie cel care le pune în brațe olandezilor Constanța. O paranteză: cu tot cu Mazăre? Că și pe acesta îl văd tot mai prezent. Și încă la ce mod și în ce moduri!... Poate d-aia nu se mai repară nici Cazinoul! Bref, zvonul susține că, printre foarte multe altele, întregul balamuc românesc din această vară, ar avea legătură și cu privatizarea portului Constanța. Firește, alături de alte bunăciuni, după cum e trendy să se spună. Constanța! Dobrogea! Chiar are sens! Protagoniștii, Traian Băsescu, Crin Antonescu, Anca Boagiu, Radu Mazăre etc... Pe de altă parte, nu mai avem flotă, atunci, la ce ne-ar mai trebui portul?! Aferim! Poate, și din acest motiv, în această vară, a fost vânzoleala din Marea Neagră, cu manevre maritime și militare rusești, ucrainene, ba chiar și chinezești! Ohohoho! Păi, dacă devine Constanța port Schengen, nu mai pupă Rotterdamu' nici o marfă chinezească! De-ar veni și ziua aia! Atunci, să-l vedem pe Captain Peroxide / Geert Wilders ce mai face și ce mai zice! Nu-l mai ajută nici măcar sângele indonezian. Vin alegerile și în Olanda! Există chiar un ambițios proiect al unui Canal Rotterdam-Constanța. Plus programele și strategiile care vizează Dunărea. Ele au făcut parte din programul electoral al lui Traian Băsescu în 2009. Sunt nenumărați bani europeni în joc. Mă rog, erau, dacă, între timp, nu i-a topit criza și p-ăștia. Mai mult ca sigur da.
Așa că mizele românești rămân destul de mari, iar arșița dementă a acestei veri pare să aibă multe cauze și multe motivații. În fiecare zi, se mai ițește câte una șocantă. Dar, să admitem că n-ar fi vorba despre nici o Olandă, despre nici un Rotterdam, despre nici o Constanță, despre nici o Dunăre și să admitem că nu s-a purtat nici o discuție secretă, departe de ochii și urechile unora și altora, despre toate astea... Totuși, până la urmă, Victor Ponta a făcut exact ce în Africa de Sud? În afară de faptul că i-a convins, direct sau indirect, pe socialiști să nu mai vină la București, a mai făcut ce? Înainte de desfășurarea lucrărilor congresului? A fost chemat intenționat separat? Ca să fie menajat? Ca să nu fie certat în timpul lucrărilor? A fost mângâiat pe creștet? A primit laude? I s-a mulțumit pentru serviciile aduse dezinteresat Bulgariei, în vederea aderării la Schengen? A fost mustrat cu avertisment și, totodată, promovat la rangul de vicepreședinte? Deși, dacă sunt 32 de  vicepreședinți, rezultă că e promovată cam toată lumea. A luat birul de la firmele sud-africane intrate deja pe piața românească? A luat birul de la firmele sud-africane dornice să intre pe piața românească? N-a luat nici un bir? A avut întâlniri așa, mai la fereală, înainte de începerea lucrărilor? I s-a comunicat faptul că, în timpul mandatului său, România nu va fi vizitată chiar de nimeni? Începând chiar cu distinșii confrați socialiști? Așa, cel puțin, pare să indice agenda lunii septembrie. Care - e deja anunțat - va fi ba negru, ba roșu. După împrejurări. Negru și roșu, va vedea poporul, e aproape cert. Prin urmare, ce-a făcut Victor Ponta în Africa de Sud? O internațională socialistă este o adunare importantă și vine multă lume aleasă. Un bun prilej de întâlnire, de ticluire, de târguire, de prăduire. Din această ceață, nu cred să ieșim prea curând. Dar, în afară de congrese și internaționale, bine că există sportul național nunta care, alături de sportul național botezul, ne mai scoate din marasm! O parte dintre protagoniștii acestei veri de neuitat sunt în acest weekend la nunți! Să trăiască!
Fiecare, cu nunta sa. Și Crin Antonescu a avut o nuntă, nu cu foarte multă vreme în urmă. Și, de la încă relativ recenta nuntă din Italia a fostului interimar și până la ”Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!”, replica fostului suspendat, trecând, firește, direct prin referen(dum)dum și direct prin experimentuci, toate pe lumea asta par să aibă legătură, nu în ultimul rând, și cu nimeni altul decât același Dinu Patriciu. Acesta, după propriile mărturisiri exprimate cu un tupeu nonșalant într-un material difuzat, cândva, de televiziune, s-a distrat și s-a hlizit copios în toți acești ani. Pe seama românilor, firește. De ce n-ar râde și de ce nu s-ar hlizi?! De exemplu, chiar acușica: de la o posibilă pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, la achitare. Uimire?! Uimeală, de-a dreptul! Nu e de râs? Că tot stăteam bine la justiție! Ori procurorii - breasla lu' CopyPaste - sunt habarniști, ori judecătorul - breasla lu' Pivniceru -e pafarist! Ori poporu'! Bineînțeles, corupția și traficul de influență sunt de neimaginat. În țara noastră?! În Europa?! Să nu ni le imaginăm dară! Mai ales că, după cum am fost înștiințați, România a derapat extrem de serios, până la margine, dar, în mod fericit, a fost oprită la timp de înțelepciunea vigilentă a Europei. Care, în mod curios, nu pare a se sinchisi deloc de derapajele Ungariei, care mai de care mai agresive și mai arogante. Să nu contribuim suplimentar însă la derapaj... Dar nu ne putem abține! Imediat după tranșarea referendumului și după înscăunarea noului ministru al justiției, primul eveniment este achitarea lui Dinu Patriciu!!! Vă spuneam eu că e perdea de fum! De trabuc și de țigări fine.
Și de ce n-ar fi? Care sunt de fapt țelurile noastre în viață? Distracția pe cinste și la maxim, precum și biografiile de succes. Cu cât se distrează mai la maxim posesorul biografiei de succes pe banii poporului aiurit și împietrit de admirație, cu atât mai mult sporește în prestigiu și în bonitate. În ochii aceluiași popor, adulator al șmecherilor. Adorarea șmecherului de aur. Alături de nunți și botezuri, alt sport național. Ca atare, și în situația de față, propun să nu rămânem apatici în fața poveștii de succes a idolului nostru. Am putea face mult mai mult. De pildă, am putea chiar urma productivul sfat oferit, nu cu multă vreme în urmă, de patricianul nostru - cine n-are un patrician, să-și cumpere, noi așa am făcut și, iată, binefacerile curg! - sfat oferit deci, la modul absolut dezinteresat, între un trabuc și o hlizeală, de a face afaceri în... Georgia! Georgia, USA? Nu, Georgia, ex-USSR. Deși, în prezent, conceptele se cam amestecă. Vă mai amintiți? Eu îmi amintesc de zicerile sale. Ba chiar, în înțelepciunea sa, ne îndemna să depunem bani în Georgia! Elveția Răsăritului! Încă una! Care cum se visează oarece pe lumea asta se visează neapărat Elveția! Mi se pare corect să ne direcționeze Dinu Patriciu spre Georgia. Unde să ne trimită? În Libia?! Libia, cu tot cu creanțele care o vizau, pare să fi dispărut de pe planetă.  În niște buzunare. Eventual, pe Marte? Observ că, în zilișoarele noastre, Marte pare să fie tot ce ne preocupă. Alături de misterioasele desene, semne și forme din lanuri. Desigur, în timp ce-i așteptăm pe extratereștri. Cu infinită răbdare și cu mult devotament. Oricum, zic să urmăm sfatul patricianului. Ce mai avem noi de pierdut? În plus, e limpede că știe ce vorbește. A spus că are încredere în justiție? A spus! A avut omul încredere în ea, în justiție? A avut! A câștigat? A câștigat! Are el încredere în Georgia? Are! Vedem ce pățim după. Nu e exclus să semene cu Napoli. 
Grea vară! Grea toamnă! Și anul buclucaș-mayaș nu s-a terminat încă. Altminteri, și ca urmare a experimentuciului de la noi, după cum și preconizam de altfel, Europa e încordată să... să... să... Să pună la cale. Ea știe ce. Vedi Statele Unite ale Europei e poi... Posibil, fără noi.
Altminteri, surprinzător, dar, uneori, părem să avem chiar și noi constanțele noastre. În afară de Constanța. Dacia Romana, Dacia Traiana, Dacia Felix... Daciana... Interesant! Aspectul face oare parte din complot? Să aprofundăm sau să lăsăm? Cum o fi mai bine? În rest, nici o problemă, trec toate, trec și imperiile, și crinii imperiali sau nu, și victoriile, și înfrângerile, și suspendările, și vin altele, și referendumurile, și vin altele, și banii, și nu se știe dacă mai vin alții, și șmecherii, și vin mereu alții, și august în flăcări, și septembrie negru, și septembrie roșu...