Fotografia mea
Călător experimentat, cetățean planetar greu încercat

luni, 11 august 2014

Diavoliada ( 4 )

Omenirea, în haos, sub Undulatus Asperatus. Nori noi, pentru proaspăt-putredul mileniu. Așa, ca să fie tot apocaliptic. Lumea susține că n-are habar ce e cu norii ăștia, de unde vin și unde se duc. Leit condiția umană. Altfel? Nimic special, în afara demenței întru care ne străduim cu adevărat harnic. Oarecum blocați, între Enola și Ebola. Între comemorarea Hiroshima - Nagasaki și Virus. Era și păcat să se rateze momentul! Ca întotdeauna, la Căminul cultural al planetei, s-a dat și film. Era pregătit, eram pregătiți. Dawn of the Planet of the Apes! Aproape mărinimos profetic.
Filmul are trimiteri clare nu numai la Ebola, ci și la Rusia, Europa și, firește, America. Bonobo Koba - astfel, am ajuns direct la Stalin-Koba! - care este o maimuță regăsibilă în Congo ne livrează direct pe malurile fluviului Ebola. Clară? Un aspect. Koba, împreună cu alte maimuțe enervate, declanșează războiul cu oamenii. Câți mai rămăseseră după enșpe războaie și dezastre. Alt aspect. Maimuțele sunt mutante. Laboratoarele sunt de vină. Prin urmare, oamenii și-au făcut-o cu mâna lor. Încă un aspect. Printre protagoniști, și urangutani din Sumatra. Ușurel, ne apropiem de Malaezia, Indonezia, Bali. Aspect insinuat și insinuant. Cimpanzeul Caesar - aici, e subtil, Caesar, Europa, dar, poate fi vorba și despre Țar - cimpanzeul Caesar deci, deși evoluat de-a binelea, nu este în stare să oprească nebunia. Aspect esențial. Generos totuși, un Caesar sensibil și profund afectat, ba chiar deprimat consideră maimuțele vinovate. Critic și autocritic. Evoluție completă. Aspect total manipulator. Megarăzboiul nu poate fi evitat. Casa Albă este complet fucked up. Aspect final și consacrat deja. Practic, se întâlnește în toate filmele de gen.
Pe scurt și pe înțelegerea tuturor maimuțelor: s-a mai pregătit minuțios un circ. S-a și anunțat că, până în 2015, s-ar putea să fie gata un vaccin împotriva virusului Ebola. Asta dacă maimuțele sunt cuminți, dacă nu sunt obraznice și dacă nu atacă Big Pharma. Că despre asta pare a fi vorba totuși, după cum și anticipasem. Dar, să nu fim triști și îngrijorați, grație iluziei diversității, în afară de Enola și de Ebola, ne rămâne și Ibolya. Altfel, cunoscută drept Rozalia Bipeda de Biro-u. În Anul Abcizei 2014.
Abia am menționat ciudata încălzire nordică, precum și Oceanul Arctic și Marea Barents și, în zonă, a și început un fel de agitație suspectă: platforme petroliere, submarine militare, în devălmășie. Cât timp unii sunt ocupați, alții extrag petrolul arctic, de exemplu. Și cine ar putea să o facă mai bine? Norvegia, împreună cu izolat-detestata Rusie. Desigur! Americanii sunt și ei pe aproape. Astfel, Rusia va fi foarte oprimată, după cum și prevedeam. Cei care mai aveau dubii despre cum au pornit războaiele mondiale, ori despre Pactul Ribbentrop-Molotov etc., să privească foarte atent la astfel de situații. De la toamnă, va fi probabil și mai interesant: după schimbarea șefului NATO, dacă realitatea e reală și nu ne înșală, ne vom situa precis între Steklov și Strelkov.
Cât despre fierbințeala nordică, în afară de extratereștri - nu-i putem ignora - de intratereștri - nu-i putem ignora nici pe ei - și de aplicațiile militare secrete - nu le putem ignora nici pe ele - o explicație a straniilor cratere apărute în Siberia ar fi tocmai faptul că explodează metanul din permafrost. Perfect! Chestiune rezolvată! Nordul sare în aer singur, n-are nevoie de ajutor.
Berlinul este supărat pe americani. Pentru a-l îmbuna, Washingtonul îl cadorisește cu putere militară. Conducerea armatei americane din Europa ajunge la nemți. Fără precedent, de la război încoace. Al Doilea, că, începem să ne încurcăm în atâtea comemorări și aniversări, între Primul și al Doilea. Încurajat de acest succes, Berlinul cere și toate listele, cu toți spionii. Râsul devine isteric și contagios. Ca Ebola. De îndată ce i se dă Germaniei posibilitatea să redevină Germania, redevine Germania.
După Snowden și Depardieu, după activarea Coloanei a  cincea rusești, fuge și Steven Seagal la ruși?! N-a fost primit în statele baltice, s-a dus în Crimeea. A fost răsplătit. Pasămite, lăudase anexarea. Cândva, și eu am vizitat Crimeea. Mă calific?
Apoi, de ce să te duci în statele baltice? Se pare că, și acolo, apar diverși nebuni care visează, de pildă, la grațioasa eutanasiere a săracilor. Sunt nebunii lor personali? Sunt plătiți de ruși? Sunt plătiți de alții? Poate d-aia n-a fost primit Steven Seagal, fiind totuși bogat.
Între timp, s-a reactivat chiar și enclava Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul și Armenia sunt, aparent, pe picior de război. În anii '80, sângerosul conflict a fost ”soluționat” printr-un sângeros seism. O utilizare a armei tectonice. Fapt recunoscut ca atare.
Libia e făcută praf. Și asta are legătură cu tot. Cu America, Rusia, Sarkozy, Berlusconi, Hillary Clinton, conflictul din Gaza, ISIS, islamizare, antiislamizare, petrol, petrol, petrol, sânge, sânge, sânge etc.
Nu mai insist nici asupra alegerii lui Erdogan în Turcia. Mi-am mai formulat punctul de vedere. Încă o cărămidă, la islamizarea lumii. De îndată ce i se dă Turciei posibilitatea să redevină Turcia, redevine Turcia. Islamizarea otomană, alternativă la islamizarea arabă? Într-o țară NATO? După cum se vede! De ce nu? Se vorbește din ce în ce mai mult și despre islamizarea Americii. Chiar din interiorul său. Chiar de sus. Cel mai de sus. We'll see! Asta dacă America nu va fi lichidată ca urmare a erupției finale și fatale a vulcanului de sub Yellowstone. Sunt unii care susțin, cu toată seriozitatea, că, în mod real, America  a cerut azil biologico-umanitar în Sud-Africa și a fost deja ferm refuzată. Aproape ca în filmul 2012! Să mergem mai departe!
Cât despre conflictul Rusiei cu Moldova și cu România, acesta continuă vioi. Să sperăm că nu și în pas de război. Chiar așa, că veni vorba! Cine are interes în Ucraina să trimită minoritatea română pe front? E important! Și în acest mod se pot afla dedesubturile, intrigile, loialitățile, animozitățile. Altminteri, și actuala formă de paranoia e demonstrată - cum altfel?! - chiar și de filme. Să plătești producții cinematografice străine, așa cum procedează Rusia, indiferent de subiect, doar ca să strecoare și o șopârlă cât mai veninoasă la adresa Moldovei, e destul de relevant! Moldova nu contează, dar contează! Un exemplu elocvent, e și recentul film The Cosmonaut. Nostalgia programelor spațiale, emulații tarkovskiene și o flegmă pentru Basarabia! Bravo, Kremlin! Iar, dacă n-a fost inițiativa Kremlinului, ci a echipei făptuitoare - din Europa, din câte am înțeles - în speranța că va fi miluit-mituită, atunci pumnii și șuturile, fie ele și metaforice, să le primească neîntârziat. Complicat însă de pus în practică, nu prea are cine, din moment ce unii emisari europeni vin ei acum să le explice basarabenilor că limba pe care o vorbesc este - iarăși!!! - limba moldovenească și nu limba română. Predictibil! Relațiile drujbizate ruso-europeane sunt deja foarte evidente. Iritant de evidente. Altminteri, de îndată ce i se dă Rusiei posibilitatea să redevină Rusia, redevine Rusia. De îndată ce li se dă celorlalte imperii posibilitatea să redevină imperii, redevin imperii. În cazul Ucrainei însă, dacă i se dă posibilitatea, ea nu redevine, ci devine.
De când a participat la inaugurarea băncii BRICS și de când a fost catalogată ca agresoare de unele state din jur, coincidență sau nu, China pare a nu se simți nici ea foarte confortabil. În cascadă: cutremure, inundații, atacuri teroriste, explozii, multe distrugeri, mulți morți.
În topul conspirațiilor, rămâne totuși revolta ciorilor de la Paris. Mai întâi, au loc ample revolte umane, apoi, subit, căpiază păsările. Nu pot detalia întrucât nu e politically correct. Pentru a demonstra parcă simetric ideea de conspirație, în plin protocol dedicat comemorării Primului Război Mondial, reverul lui Putin este violat prompt de un găinaț. Se lucrează deja cu drone-păsări? Există în dotare. Ca și dronele-insecte de altfel. Sau este doar o demonstrație inedită a ceea ce numește Butterfly Effect?  Găinaț defect. Oricum, Putin a fost avertizat. Să nu nege.

( Va urma. Eventual... )